M.Ö. 3. yüzyılda Chu ülkesinin büyük gücü kırılmış ve ülke Qin Hanedanlığı’nın işgaline ugramıstır. Bu duruma dayanamayan vatansever şair Qu Yuan 5. ayın 5. günü Guluo Nehri’ne atlayarak intihar etmiştir. Bunu duyan insanlar büyük üzüntü duymuşlardır. Balıkçılar nehre birbiriyle yarışırcasına gitmişler ve cansız bedenini aramışlardır.Festivalin kökeni inanışa göre köylülerin nehre sallarıyla inip Qu Yuan´ı kurtarmaya çalışmaları, başarısız olunca da en azından onun ölüsünü hayvanlardan ve kötü ruhlardan uzak tutmaya çalışmalarına dayanır. Zamanla yapılan bu uğraşlar ve konuya ilişkin efsanelerin dokusu, bu festivali çeşitli kültürel etkinliklerle bezemiştir. Örneğin, bugün hâlâ düzenlenen, festivalde sallar sembolik olarak Qu Yuan´ın nehre düşmüş vücuduna ulaşabilmek için sal yarışı yaparlar. Koreliler de daha sonra bu festivali Çin kültüründen alarak, Dano ismiyle kutlamaya başlamışlardır Daha sonra bu hikaye ejderha kayıkları yarışması düzenleme geleneği haline gelmiştir.
Her kayığın başında, değişik şekillerde, tahta u¨zerine oyulan rengarenk ejderha başı bulunur. Her kayıkta davul ve gonk sesleri göğü çınlatır. Yarışmacıların haykırışları birbirine karışır. Kayıklar birbirlerini kovalarcasına yarışır. Sahilde renkli bayraklar dalgalanır...
80’lerde bu hikaye Avrupalılar tarafından duyuldu ve ilk festival Almanya’da düzenlendi. Dragon severlerin sayısı hızla arttı ve birkaç sene sonra milyonlarca kişi bu sporun hayranı oldu.
Türkiye de ilk dragon boat yarışları Eskişehir’de başlatılmıştır ve bir çok ile yayılmıştır. Dragon şenlikleri Eskişehir de düzenli olarak yapılmakta ve Eskişehir halkının yoğun ilgisini almaktadır.
Her Takımda 10 tane kürekçi 1 tane davulcu ve 1 tane dümenci olmak üzere bir takım 12 kişiden oluşmaktadır.